11.november – 16.desember 2016
Galleri K har gleden av å invitere til separatutstilling med maleren Bjørn-Sigurd Tufta. Maleriene har en klangbunn fra det vestlandske kystlandskapet der kunstneren vokste opp. De er basert på en forening av modernistisk konsentrasjon og postmodernismens konseptuelle grep. Denne dobbeltheten danner billedflatens taktile karakter. Den viser videre mot visuelle kontraster, og kryssende narrative lag mellom de utstilte verkene.
To av maleri-seriene – ”Sisyfos-Variation” og ”Direction Sea Variation” – har oppstått i forlengelse av Tuftas tidligere ”Böcklin-variasjoner” fra hans festspillutstilling i Bergens Kunsthall. Temaet viste til den sveitsiske sen-romantikerens ulike utgaver av hovedverket ”Dødens øy” (”Die Toteninsel”) fra 1880-tallet. Forgjengerens ikoniske motiv – som også kollegaen Håkon Bleken nylig knyttet an til i en rad malerier – virket i følge Tufta som ”en motor i arbeidet”.
På sin nye utstilling har den antikke Sisyfos-myten virket lik en tilsvarende tydelig drivkraft. Håndtert gjennom en repeterende strategi med skiftende sjikt og vekslende symbolikk. Sisyfos´skjebne som den unge mannen dømt av gudene til for all framtid å skyve en stor stein til toppen av et fjell –for bare å se den trille ned igjen hver gang – har også inspirert forfattere, filosofer og kunstnere fram til vår tid. Mest kjent er nok Algerie-fødte Albert Camus’ bok fra 1942, ”Myten om Sisyfos” (”Le Mythe de Sisyphe”), der livets absurde aspekter kontrasteres mot eksistensens meningsfulle muligheter. Denne motsetningen fortolket seinere arte poverakunstneren Luciano Fabro i en av sine særegne installasjoner.
Tuftas serie ”Direction Sea Variations (Hommage à Samuel Plimsoll)” viser med mer enn sin maritime tittel mot Tuftas forankring i Vestlandsregionen. De gjennomgående, horisontale sjiktene er en hyllest til mannen som innførte plimsoll-linjen. En visuell markering på lasteskip, der skroget møter vannlinjen og angir skipets last og bæreevne. ”Lima Juliet Hotel Foxtrot” – som har gitt utstillingen sitt navn – er på sin side hentet fra et skips fonetiske kallesignal. Der blir også den verbale betegnelsen en identitetsmarkør.
I begge seriene etablerer horisontale linjer og sjikt et grensesnitt. Historiske og kulturelle begreper møtes, og flyter sammen til fortellinger om det maritime og mytologiske.
Bjørn-Sigurd Tufta (*1956 Askøy) Arbeider og bor i Skåne. Han er innkjøpt av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Astrup Fearnley Museet, Bergen Billedgalleri/ Kode, Henie Onstad Kunstsenter, Malmö Konstmuseum.
Utvalgte utstillinger:
2005 Retrospective, Henie Onstad kunstsenter, “Tufta pinx, 1985-2005”.
2002 Festspillutstilingen ”Night Divides Day”, Bergen Kunsthall.
1995 Orientation, 4 th international Istanbul Biennnale, curated by René Block.